Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Karolína Šrámková: Parlament nahrazuje dětem volební právo

Trojka iniciovala založení dětského parlamentu. Představuje ho Karolína Šrámková z domova dětí a mládeže Ulita, který se na projektu podílí.

Kdo se do parlamentu může zapojit a proč vzniká?

Parlament je koncipovaný pro děti a mladé lidi ve věku od 12 do 21 let, kteří bydlí nebo studují na Praze 3. Hlavním důvodem vzniku je to, že děti nemají volební právo, a nemůžou proto přímo ovlivňovat život ve svém bydlišti nebo v místě studia. Na tom, že by to mohlo být jinak, jsme se nedávno shodli se zástupci místní radnice, takže teď už oslovujeme cílové skupiny a dětský parlament dostává konkrétní podobu. Představa je taková, že parlamentáři si budou všechny aktivity řídit sami a Ulita vypomůže spíš jen na začátku hlavně organizačně. Podrobnosti najdou zájemci například na našem instagramu.

Jak bude parlament vypadat? 

Bude mít dvě části. První je široká základna s neomezeným počtem účastníků sdružující všechny děti a mladé lidi, kteří budou mít chuť se setkávat spíš nepravidelně, ale taky komunikovat se svými vrstevníky a veřejností a pořádat nejrůznější akce. Součástí jejich činnosti bude navrhování změn týkajících se Prahy 3 voleným zástupcům. Druhou část tvoří právě formální skupina parlamentářů, kteří budou volení z řad základny; konkrétně zasedne devět dětí v mladší komoře a devět mladých ve starší komoře. Volení členové v čele s předsedou budou zastupovat základnu i mladé z řad veřejnosti, zpracovávat přijaté podněty a iniciovat změny. Formální skupina parlamentářů se bude setkávat pravidelně, minimálně jednou měsíčně. 

Můžete představit výhody, které to dětem přinese? 

Parlament pro ně bude hlavně místem, kde můžou uplatnit a rozvíjet svoje schopnosti a dovednosti. Vyzkoušejí si, jak funguje život dospělých, a eventuálně si otevřou dveře do světa aktivní politiky. Vedle toho poznají nové lidi a samozřejmě zažijí spoustu zábavy. 

 Co všechno by mohly děti na Trojce změnit? 

To bude záležet na jejich zájmu a iniciativě. Například parlament dětí a mládeže v Aši založil studentskou kavárnu, v Krnově zase parlamentáři upozornili město na zanedbaný park a navrhli jeho úpravy. Radnice pak prostor revitalizovala a začala tam pořádat akce pro veřejnost. Je skvělé, že i Praha 3 je nakloněná takové formě participace a chce naslouchat názorům dětí a mladých lidí. 

 

-----------------------------------------------------------------

Pokud máte jakékoliv dotazy, můžete kontaktovat koordinátorku parlamentu Karolínu Šrámkovou z DDM Ulita: sramkova@ulita.cz

Máte-li zájem se zapojit, dejte vědět na https://forms.gle/xL2seEGR4GaGtG9Q8

Pro více informací můžete sledovat sociální sítě Parlamentu, ať už na Instagramu @pdm_p3 nebo na Facebooku Parlament dětí a mládeže Prahy 3 

 

Související článek: Studentský summit - Pohni Prahou /II

Sdílet:

Vendula Kryštofová, Radniční noviny

03. 11. 2023

Login