Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Obnova hřiště ve vnitrobloku Flóra

Návrh na obnovu hřiště nespadl z nebe. Pojďme si ukázat, co skutečně obsahuje a jak vznikl.  

 

Současné herní prvky na hřišti ve veřejném vnitrobloku Flóra pocházejí z roku 2007. Jedná se tedy o 16 let staré hřiště, což je za horní hranicí životnosti dětských hřišť. Díky pravidelné a kvalitní péči hřiště stále splňuje všechny potřebné normy, ale čas na obnovu tu už zkrátka je.

hříštěf1    hřištěf2

Současná podoba hřiště. 

 

V dubnu 2021 se uskutečnila dvě setkání s obyvateli a návštěvníky vnitrobloku následovaná anketou. Byl to začátek přípravy obnovy celého vnitrobloku, přičemž budoucí podoba hřiště byla jednou ze tří oblastí, na které jsme se tenkrát zaměřovali. Záhy se ovšem ukázalo, že díky finanční náročnosti není v dohledné budoucnosti celková obnova vnitrobloku reálná. Začali jsme tedy přemýšlet o levné, ale zato reálné obnově hřiště. Věděli jsme totiž, že je potřeba a zároveň jsme pro ni měli podklady od místních a návštěvníků.

Jejich hlavním požadavkem bylo obnovit herní prvky pro děti a doplnit je prvky pro dospělé (posezení včetně stolu dál od pískoviště). Kromě „nevítaných návštěvníků hřiště“ bylo hlavním problémem staré vybavení. K budoucí podobě vybavení zazněly požadavky na houpačky a prolézačky (viz kompletní zpráva), které podporují rozvoj tzv. hrubé motoriky.

Na odboru ochrany životního prostředí P3 tak vznikl návrh, který musel respektovat nejen zmíněné požadavky místních a velmi omezený rozpočet, ale také požadavky památkářů, protože se vnitroblok, a tedy i hřiště nacházejí v památkové zóně.  

hristef3     hristef4

Ukázky některých plánovaných prvků. 

 

 

Následující tabulka přehledně ilustruje chystanou změnu vybavení hřiště:

STÁVAJÍCÍ HŘIŠTĚ

věkové rozmezí

BUDOUCÍ HŘIŠTĚ

věkové rozmezí

věžička se skluzavkou - ZŮSTÁVÁ

3 - 12 let

zachovaná věžička se skluzavkou

 

pískoviště - ZŮSTÁVÁ

od 1 roku

zachované pískoviště

 

lanový kolotoč

6 - 12 let

oblouková prolézačka

3 - 14 let

sestava se závěsnou houpačkou

3 - 12 let

dvojitá houpačka

3 - 14 let

2 pružinová houpadla

2 - 6 let

2 pružinová houpadla (nová)

        2 - 6 let

 

 

dvoumístná vahadlová houpačka

3 - 14 let

 

 

trojhrazdí

3 - 14 let

 

 

balanční dřevěná deska

3 - 14 let

 

 

skákací panák z betonových dlaždic

od 3 let

lavičky

 

3 lavičky (nové)

 

 

 

1 piknikový stůl

 

 

Oblíbený domeček se skluzavkou zůstává. Pružinová houpadla budou nahrazena novými. Houpačka pro nejmenší bude formou sedátka na závěsné dvojhoupačce. Dopadové plochy budou z písku. Hřiště zůstává v kategorii od 2 let (nižší neexistuje).

Mezi dalšími požadavky občanů, kterým vychází návrh vstříc, bylo také zachovat volnou plochu na hru, doplnit popínavky pro odclonění popelnicového stání či používat pouze jeden vchod na hřiště (ten blíže Vinohradské ulici).

Požadavkem památkářů byl výběr prvků v minimalistickém duchu. Návrh toto zohlednil a získal jejich kladné vyjádření.

Vstup a okolí hřiště, které měla řešit úprava celého vnitrobloku, bohužel obnova samotného hřiště řešit nemůže. Nabízí se ovšem alespoň umístění informační cedule o vstupu na hřiště a zákazu parkování před vstupem.

 

 

Přijďte se osobně seznámit s návrhem obnovy hřiště ve vnitrobloku Flóra: 4. 10. 2023 od 17:30 na hřišti. Vchod průchodem Vinohradská 134 nebo Slezská 101.

plakathristeFlora-her

FB událost

Google kalendář (možnost vložení do vlastního google kalendáře)

 

Sdílet:

Karel Světlík

27. 09. 2023

Login