Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Výstava návrhů výtvarné soutěže na vodní prvek pod žižkovskými schody 

Městská část vloni vyhlásila výtvarnou soutěž o podobu vodního prvku, který by měl vzniknout pod žižkovskými schody v Rokycanově ulici. Cílem soutěže bylo nalézt vodní dílo, jež citlivě doplní specifickou atmosféru místa, kde v minulosti stála ruční pumpa

Soutěž byla koncipovaná jako užší, jednofázová, projektová a anonymní. Z došlých 24 portfolií vybrala odborná porota devět postupujících soutěžících, osm z nich vypracovalo a zaslalo konkrétní návrhy vodního prvku. Všech těchto osm návrhů si zde v Infocentru můžete prohlédnout.

Vítězem soutěže se stal návrh mladého sochaře Adama Kovalčíka, který obsahuje dvě klasické ruční pumpy. Porota ocenila zejména zajímavou a provokativně minimalistickou myšlenku s ohleduplností návrhu ke svému okolí a historickému charakteru místa. Obě pumpy budou plně funkční a propojené. Kromě oživení prostoru budou sloužit jako zdroj pitné vody a osvěžení při letních dnech.

Celý prostor pod schody by měl být v rámci realizace opraven, včetně dlažby z klasické pražské mozaiky. Oprava samotného schodiště je plánovaná až společně s revitalizací Táboritské ulice v dalších letech. Nyní probíhá příprava projektové dokumentace a na pumpy v Rokycanově ulici se můžete těšit již příští rok.

Ve středu 23. března od 18 h proběhne v Infocentru komentovaná prohlídka výstavy, kde nebude chybět autor vítězného návrhu Adam Kovalčík a předsedkyně poroty Dagmar Šubrtová.

 

Vyhlašovatel soutěže

Městská část Praha 3

Organizátor soutěže

Ing. arch. MgA. David Mateásko

Sekretář soutěže

Ing. arch. MgA. David Mateásko

 

Porota

Řádní členové poroty - závislí

Jiří Ptáček, starosta MČ Praha 3

prof. Ing. arch. Petr Vorlík Ph.D., člen Komise MČ Praha 3 pro urbanismus, veřejný prostor a regeneraci městské památkové zóny Prahy 3

Řádní členové poroty - nezávislí

Ing. arch. Vítězslav Danda

Ing. arch. MgA. Michal Motyčka, architekt a výtvarný umělec

MgA. Dagmar Šubrtová, kurátorka a výtvarná umělkyně

Náhradníci poroty - závislí

Ing. arch. Matěj Michalk Žaloudek, předseda Výboru zastupitelstva MČ Praha 3 pro územní rozvoj

Mgr. Pavel Křeček, radní MČ Praha 3 pro oblast kultury

Bc. Jan Bartko, radní MČ Praha 3 pro oblast životního prostředí

Náhradníci poroty - nezávislí

Ing. arch. MgA. Petr Janda

 

Sdílet:

Andrea Midlochová

15. 03. 2022

Login