Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Studenti DAMU napsali „pohádku“ o Praze 3

Studenti produkce na pražské DAMU se během jednoho semestru věnovali zkoumání kultury v lokalitách Prahy 3 a nabídli nám několik témat, které by bylo dobré zohlednit při tvorbě rozvojových materiálů Prahy 3.

Studenti produkce na pražské DAMU se během jednoho semestru věnovali zkoumání kultury v lokalitách Prahy 3 a nabídli nám několik témat, které by bylo dobré zohlednit při tvorbě rozvojových materiálů Prahy 3. Prošli strategické materiály, zmapovali si kulturní prostředí, vytipovali 100 kulturních aktérů a 23 z nich oslovili s 15 otázkami. Výsledky pak představili příslušným komisím a radním. Spolupráci vítáme a moc děkujeme!
Jak už název napovídá, pohádka je vizí Prahy 3 v roce 2030.

Pohádka o krásné Praze /II v roce 2030

Bylo nebylo. Na Žižkově by chtěl žít každý. Je to čistá a příjemně živoucí čtvrť, kde lidé žijí ve vzájemné pospolitosti, důvěře, otevřenosti a ohleduplnosti. Je zde pestrá paleta nejrůznějších podniků — ať už tradičních hospůdek, útulných kaváren, bister s rozmanitými pochutinami, galerií nebo třeba center pro děti i seniory. Prostředí je zde přátelské, posedává se na ulicích, v parku, okna jsou otevřená a všude jsou lidé.

Kultuře se zde obecně dobře daří. Ne snad že by zde byly nějaké honosné kulturní domy — kultura je jakoby všudypřítomná. S kulturou se zkrátka počítá – ať už se jedná o podporu galerií, divadel či festivalů nebo sousedských aktivit – Praha /|| si je důležitosti takové podpory vědoma. A to v celé šíři svého území, nejen na Žižkově, ale i Jarově, části Vinohrad i Vysočan. To, že kulturou je tato městská část prosycena dokazuje i stále se rozrůstající kulturní čtvrť na území bývalého Nákladového nádraží Žižkov. To, co dříve bývalo bezútěšným brownfieldem je dnes ukázkou smysluplného rozvoje města. A víte, jak to všechno začalo? Tak si zajděte do Muzea paměti Žižkova — to je ta zajímavá kontejnerová stavba na konci třídy Jiřího z Poděbrad. To, že se to kdysi jmenovalo Koněvova si dnes již nikdo nepamatuje…

A tak se Praha 3 staví ke všemu: je sebejistá a uvědomuje si svá silná stejně jako slabá místa. Ta slabá díky otevřenosti svých obyvatel a tím pádem i samosprávy zvládá přetvářet v nové možnosti. Nebojí se změny a chápe, že proces tvorby kulturních míst tkví v aktivním hledání kompromisů. Proto se na Praze 3 společně dobře žije.

Kompletní dokument včetně seznamu podnětů a swot analýzy najdete zde:

Stáhněte si

Koncept rozvoje kultury MC P3 DAMU
12. 01. 2022
245 kB
Login