Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

SEDMÝ MĚSTSKÝ KOMUNITNÍ KOMPOSTÉR? 

Praha 3 se ptá občanů z oblasti okolí Vinohradské nemocnice, zda by o něj měli zájem.  

MČ Praha 3 ve spolupráci s organizací Kokoza o.p.s. a místními obyvateli v průběhu září a října 2020 vybrala pět míst, kam nechala umístit pět pilotních komunitních kompostérů. O instalaci se postarala integrační dílna Kokozy a jen za první tři měsíce projektu lidé vytřídili přes dvě tuny bioodpadu, které by jinak skončily ve směsném komunálním odpadu.

Pro velký úspěch již umístěných kompostérů se Praha 3 rozhodla jejich počet navýšit. V roce 2022 jsme proto přistavili nový komunitní kompostér v ulici Příběnická.

V tomto roce bychom rádi jejich počet rozšířili na sedm. Samozřejmě pokud budou mít lidé z oblasti u Vinohradské nemocnice zájem. Anketa pro lidi z oblasti běží do 15. 9. 2023. Mohou v ní vyjádřit názor na kompostér a příp. se mohou předběžně přihlásit mezi budoucí kompostující.

ANKETA PRO OBYVATELE OBLASTI (klikněte)

 

komp1                           komp3

Kompostéry jsou navrženy na omezenou kapacitu 44-50 domácností. Kompostér disponuje třemi komorami. Komora o objemu 1 m3 pojme půl tuny bioodpadu.

Jaký je cíl?

Kompostováním předcházíme vzniku odpadu, který už nebude muset hnít na skládce nebo se smažit ve spalovně. Naše slupky nejsou odpad, ale cenná surovina, kterou můžeme přeměnit v kvalitní hnojivo a vrátit jej do půdy. Kvalitní kompost je hotový poklad. Čím více lidí bude kompostovat, tím lépe pro nás i naše životní prostředí. Důležitý je pro městské lidi též kontakt s půdou, která není jen tím, co se v pytlích vozí z hobbymarketů. Snížení produkce směsného komunálního odpadu je navíc jedním z aktuálních závazků České republiky vůči Evropské Unii.

Do kompostování na Praze 3 se aktivně zapojilo už přes 250 domácností.

 

Kde komunitní kompostéry najdete?

  • Příběnickápod stromem u cyklostezky před domem Příběnická 977/8.
    Zájemci o komunitní kompostování v Příběnické můžou přímo kontaktovat správce kompostéru (Anna GümplováClément Maufras nebo Zuzana Sykorova) pro bližší informace o volné kapacitě.
  • Žerotínova ulicepod stromy u plotu MŠ Roháčova, Roháčova 535/38A
    Křest kompostéru a přednáška o kompostování proběhla 5. 10. 2020. Pro tento okamžik zde máme již kapacitu naplněnou. Aktuálně evidujeme přes 50 zapojených domácností. Správci si vás ale rádi připíšou na seznam náhradníků. Pokud vyhodnotí, že kompost dobře pracuje a slehává, do kompostování vás zapojí. Ozvěte se správci Janu Markovi
  • sídliště Jarov: za Mateřskou školou Buková – u živého plotu, který sousedí s chodníkem blízko AutoJarov a Trodat
    Kompostér jsme instalovali 16. 10. 2020. Nechceme kompostér předimenzovat, abychom mohli procesům v kompostu dopřát dostatek času a prostoru pro dozrávání. Pro volné kapacity ozvěte správkyni Lucii Bušové, která má tento kompostér pod palcem.
  • sídliště Chmelnicemezi ulicemi Na Vrcholu a K Lučinám, v blízkosti dětského hřiště
    Kompostér jsme instalovali 19. 10. 2020. V této lokalitě už je také plno. Nicméně v případě zájmu neváhejte kontaktovat správkyni Petru Jílkovou, přidá si vás na seznam náhradníků.
  • Koněvova uliceza policejní stanicí, Koněvova 2743/103
    Křest kompostéru a přednáška o kompostování proběhla 30. 9. 2020. Aktuálně zde kompostuje 50 domácností. Zájemci o kompostování v této lokalitě se hlašte správkyním: Lucie Soukupová nebo Nina Alexandra Votočková.
  • vnitroblok Radhošťskápod stromem u plotu v jižní části vnitrobloku
    Křest kompostéru a setkání proběhlo 29. 9. 2020. Pro tento okamžik zde máme již kapacitu naplněnou. Aktuálně evidujeme přes 50 zapojených domácností. V případě zájmu o kompostování si vás spravkyně Pavla Hrochová připíše na seznam náhradníků.

Sdílet:

Karel Světlík, Kokoza o.p.s. 

24. 08. 2023

Login