Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Vyberte název parku

V průběhu prázdnin jste navrhovali název parku přiléhajícího k Vrchu sv. Kříže. Nyní budete moci rozhodovat v rámci užšího výběru. Pro nový název můžete hlasovat od 11. do 24. října.

Travnatý plácek mezi Sauerovou a Pitterovou ulicí se brzy promění na park. Spolu s revitalizací získá místo i nové označení. „Lidé nám poslali více než 130 návrhů pojmenování nového parku. Náměty se ale často opakovaly, takže ve výsledku je jich méně. Kulturní komise vybrala pět variant, o kterých budou moci lidé hlasovat přes aplikaci Mobilní rozhlas,“ říká radní pro kulturu Pavel Křeček.

Hlasovat můžete od 11. do 24. října. Stačí načíst připojený QR kód nebo navštívit stránku planujtrojku.cz. „Můžete dát svůj hlas i dvěma názvům, které vás oslovují, nebo poslat jeden negativní hlas tomu, se kterým nesouhlasíte. Pokud si s hlasováním nevíte rady, pomohou vám v informačním centru na Jiřáku,“ říká předseda komise pro strategické plánování a participaci Michal Vronský.

Vybírat můžete z pěti možných názvů. První je vzpomínkou na Karla Hartiga, který byl prvním žižkovským starostou. V roce 1865 zahájil rozdělení pozemků bývalých usedlostí v oblasti Komenského náměstí a právě to je považováno za vznik Žižkova.

Druhou možností je park Jaroslava Foglara podle spisovatele a skautské vůdce, který žil v blízké Křišťanově ulici. Jeho tvorba i láska k přírodě pozitivně ovlivnily několik generací.

Třetí variantou je park Olgy Fierzové. Ta spolu s Přemyslem Pitterem založila Milíčův dům, který sloužil jako škola pro děti bez rozdílu majetku nebo náboženství.

Předposlední možností je park Práčat. Připomíná označení dětí bojujících spolu s Janem Žižkou během husitských válek. Práčata se jim říkalo proto, že střílely z odstředivých praků.

Posledním vybraným názvem je Kapslovna. Z druhé strany kopce od plánovaného parku stávala továrna na střelné zápalky a náboje. Vyráběly se tu roznětky do palných zbraní, běžně označované jako kapsle. V místě budoucího parku se pak náboje zkoušely. Pro některé generace to bylo vžité lidové označení tohoto místa.

Sdílet:

Eliška Stodolová

05. 10. 2021

Login