Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Trojka má vizi pro příštích deset let

Praha 3 má schválený plán rozvoje na období 2021—2030. Poprvé v historii se do jeho tvorby zapojili i místní obyvatelé.

V roce 2050 by na území Prahy 3 mohlo žít přibližně 95 tisíc lidí. To je o 18 tisíc víc než teď. Budou pro děti místa ve školkách? Jak bude fungovat doprava? Jak si poradíme se stále teplejšími léty? Jak zajistit, aby život na Trojce byl v příštích letech stejně kvalitní? Hlavním nástrojem systematického popisu těchto otázek je strategický plán, který určuje celkové směřování a vize třetí městské části pro nadcházející dekádu. Jeho konečné znění schválilo v září zastupitelstvo Prahy 3. Proces tvorby dokumentu začal už v březnu 2020. Úkolem první fáze bylo shromáždit představy místních obyvatel ohledně dopravy, bydlení a životního prostředí. Právě tyto aspekty jsou totiž pro strategii městské části určující. Během uplynulého roku se proto uskutečnilo 20 setkání s veřejností a dvě s tzv. stakeholdery, tedy klíčovými aktéry. Výstupy z participačních mítinků navíc ověřil reprezentativní průzkum. Po něm následovala analýza území městské části na základě dostupných statistických dat a jednání odborných skupin zaměřených na konkrétní témata.

Strategický plán vychází z hlavních výzev, před nimiž Praha 3 aktuálně stojí. Jednou z nich je vznik nové čtvrti kolem bývalého nákladového nádraží a s ním spojené změny ve skladbě obyvatel, v dopravě a občanské vybavenosti. Kapacita škol a školek, dostupnost domácí zdravotní péče a sociálních služeb se totiž už za současné situace blíží ke svým limitům a bude vyžadovat nejen navýšení počtu míst ve školských zařízeních, ale zároveň například investice do podpory a motivace učitelů. Trojka bude v budoucnu muset reagovat také na změny klimatu a dále rozvíjet modro-zelenou infrastrukturu, zahrnující odpadové hospodářství, péči o veřejnou zeleň a ovzduší. Dalším pilířem strategického plánu je potřeba udržet vyrovnaný rozpočet, transparentní komunikaci a efektivní správu městské části. Mezi problematická témata patří řešení dopravní situace. Zklidnění dopravy je proto pro Prahu 3 další výzvou. Tou poslední je pak vytváření podmínek pro trávení volného času, především podporou neziskových organizací. Z pojmenovaných výzev vychází šest prioritních oblastí, které tvoří páteř strategického plánu. Shrnují nejdůležitější hodnoty Prahy 3 v oblasti rozvoje a bezpečnosti, hospodaření, dopravy, životního prostředí, volného času, školství a sociální péče. „Na tyto prioritní oblasti se jako městská část chceme soustředit. Odpovědí na výzvy jsou jednotlivá opatření, která chce radnice naplňovat. Konkrétním výstupem strategického plánu je pak tzv. akční plán pro každý rok, kde už jsme na úrovni zcela konkrétních projektů s vyčleněnými penězi v rozpočtu,“ vysvětluje radní pro strategické plánování Pavel Křeček.

Paradoxně vnímá přínos vzniklého dokumentu opoziční zastupitel Tomáš Štampach. Kladem je podle něj analytická část, nabízející relevantní data. Výhrady má však k jejich interpretaci, která je podle něj složitá a nekonkrétní. „Finální podoba strategického plánu je v jistých oblastech politicky zabarvena, viz doprava, či naopak prázdná a nicneříkající,“ uvádí Štampach a jako typický příklad zmiňuje „hesla jako Zefektivníme komunikaci, Zlepšíme otevřenost a transparentnost či Zlepšíme elektronizaci služby. Znáte někoho, kdo by hlásal opak?“ Podle Štampacha jsou to obecné fráze, kterých jsou plné volební programy a v nichž chybí know-how. 

Právě s ohledem na to klade vedení radnice důraz na jednotlivé akční plány. „Aby strategický, respektive akční plán opravdu fungoval a nezůstal jen na papíře, musí být úzce propojený s financemi. To znamená, že je třeba s ním pracovat při schvalování rozpočtu a vyhodnocovat ho s účetní závěrkou,“ dodává koordinátor participace Karel Světlík. Také v budoucnu chce Praha 3 plánovat co nejvíce za účasti veřejnosti, a chystá proto tzv. zásobník projektů. Úkolem vedení radnice bude rozhodnout, které projekty jsou stěžejní, a vyhradit na ně finance z rozpočtu. Obyvatelé Trojky se s realizovanými projekty akčního plánu seznámí prostřednictvím mapy na webu planujtrojku.cz.

Sdílet:

Anežka Hesová — převzato z Radničních novin 2/2022

29. 10. 2021

Login