Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Seifertova — výsledky anketního průzkumu

21. – 30. 6. 2021 byl na náměstí Radost umístěn informační kontejner IPR Praha k chystané revitalizaci Seifertovy ulice a okolí. Zároveň s tím běžel on-line anketní průzkum, jehož výsledky nyní přinášíme.

Výstupem je rovněž mapová aplikace s přehledem respondenty zaznamenaných uživatelských znalostí a míst s příslušnými komentáři dostupná na adrese: https://bit.ly/seifertova-pocitova-mapa

Celkem se do ankety zapojilo 251 obyvatel či uživatelů ulice.

Podle průzkumu je největším problémem Seifertovy ulice je přílišný ruch, hluk a emise z dopravy a celková nepřívětivost ulice a nelákavá podoba přilehlých náměstí a parků. Seifertova trpí nedostatkem nedostatek zeleně a v létě zvláště v rozpálené dolní části ulice zoufale chybí stín. Chybí také přechody pro chodce, ulice je někdy vnímána jako obtížně prostupná bariéra. Jedním z palčivých problémů lokality je rovněž trvalé „osídlení“ veřejných prostranství množstvím lidí bez domova a lidí pod vlivem alkoholu a drog (zejména park Radost, částečně i nám. W. Churchilla a Sladkovského nám.) — ostatní uživatelé se díky tomuto jevu v jinak vzácných ostrůvcích klidu a zeleně necítí bezpečně a raději se jim vyhýbají.

Ve veřejném prostoru ulice by naprostá většina dotázaných ocenila výsadbu stromů, kvalitnější prostor pro chodce, cyklisty či bezpečné a pohodlné tramvajové zastávky. Při vědomí, že Seifertova bude díky své poloze vždy plnit úlohu městské dopravní tepny, by respondenti rádi v budoucnu viděli funkce ulice pestřejší a více vyvážené. V komentářích se často objevovala vize Seifertovy ulice jako příjemné hlavní žižkovské třídy, která bude sloužit všem a najde se v ní místo pro všechny druhy dopravy, stromy, lavičky apod.

Nyní probíhá zapracování výsledků dotazníku do návrhu studie, vypracování kompletního návrhu řešení úprav Seifertovy ulice včetně vizualizací. Na podzim 2021 bude pracovní návrh koncepční studie Seifertovy ulice představen veřejnosti ke kritickému projednání. Finální návrh bude představen na jaře 2022.

Ostatní informace naleznete na stránkách IPR: www.iprpraha.cz/seifertova.

Stáhněte si

Koncepční studie Seifertova Výsledky anketního průzkumu sběr podnětů od veřejnosti červen 2021 fin
12. 01. 2022
5 MB
Login