Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Lobkovičák a Kapslovna na výstavě v Infocentru

Do 29. 4. bude probíhat v Infocentru (Milešovská 1, po-pá 8 - 18 h, so 8 - 14 h) výstava studie obnovy náměstí Jiřího z Lobkovic a studie založení nového parku Kapslovna pod Vrchem sv. Kříže.

Výstava studie obnovy náměstí Jiřího z Lobkovic

V červnu 2020 vyhlásila Praha 3 soutěž na budoucí podobu náměstí Jiřího z Lobkovic. Dnešní stav náměstí dlouhodobě vykazuje několik problémů, například konflikty mezi jednotlivými skupinami návštěvníků, nedostatečnou kvalitu a množství zeleně, mobiliáře nebo dětských hřišť.

Vítězem se stal návrh z dílny studia Perspektiv pod vedením architekta Martina Stáry. Architektonický tým svůj návrh dopracoval na základě podnětů veřejnosti, která měla možnost zapojit se během dvoufázové participace. Finální podobu studie, vám zde představujeme.

Studie zobrazuje plnohodnotný veřejný prostor s charakteristickými vinohradskými motivy volně přenesenými do měřítka veřejného prostoru jako tzv. „Vinohradský obývák“. Návrh vychází z potřeby komplexního využití daného místa, které čítá společenský význam plochy náměstí, parku, hřiště a předprostoru základní školy. Cílem návrhu je vytvoření specifických míst a návštěvníkům dopřát momenty překvapení pomocí citlivého zasazení moderních přístupů v historickém kontextu.

Realizace návrhu je závislá na získání externích finančních zdrojů a prioritách budoucího vedení radnice, ale realistická vyhlídka je nový Lobkovičák již za 5 let.
 

Výstava studie založení nového parku Kapslovna pod Vrchem sv. Kříže

Neudržovanou plochu zeleně jihovýchodně od parku Vrch sv. kříže u Pitterovy ulice městská část získala do správy a rozhodla se zde založit nový park Kapslovna. Rádi bychom vám představili podobu studie nového parku z dílny krajinářského architekta Zdeňka Sendlera.

Cílem studie je mimo jiné kultivovanou formou najít cestu harmonie a soužití jednotlivých subjektů v území. Ukázat cestu, která je založena na vzájemném naslouchání, cestu konstruktivního dialogu s odkazem na motto studie z roku 2017 : „Vrch křížek/Parukářka, dost místa pro všechny“... Jsme přesvědčeni, že předložená studie tento základní princip soužití naplňuje a umožňuje vzájemně rozvíjet. Součástí nového parku by mělo být i vybudování lesní školky.

 

 

Sdílet:

Andrea Midlochová

06. 04. 2022

Login