Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Letní seriál o vnitroblocích na Trojce: vnitroblok v Hořanské ulici

Předsedkyně SVJ Alena Fiedlerová se svými kolegy rekultivovala v Hořanské ulici vnitroblok, který byl v žalostném stavu. Městská část projekt podpořila dotací.

 

Nový kabát vnitrobloku v Hořanské ulici je dokladem společné práce předsedkyně SVJ a jejích kolegů a kolegyň a především vůle dotáhnout věc do konce. Předsedkyně SVJ Alena Fiedlerová se v Hořanské ulici spolu s kolegy z výboru pustila před čtyřmi roky do komplexní rekonstrukce vnitrobloku, který je spojený ještě s dalšími dvěma domy číslo 4 a 6. „ V roce 2019 proběhla první část rekonstrukce, při které se zjistilo poškození kanalizace probíhající dvorem, došlo tedy k rozkopání celého vnitrobloku, bylo to vzhledem k žalostnému stavu vnitrobloku nezbytné, velmi nám pomohli i studenti ze zahradnické školy ve Vysočanech“, říká předsedkyně SVJ Alena Fiedlerová. Úsilí všech zúčastněných na chvíli přerušil koronavir, ale i přesto se finální etapu rekultivace vnitrobloku nakonec podařilo dokončit svépomocí a nyní mohou obyvatelé domů trávit volné chvíle v příjemném a uzavřeném zákoutí, kam nepronikají ruchy z okolí a městský shon a kde se díky dvěma vzrostlým stromům daří v létě udržovat stín. „Kulturní a hezké prostředí motivuje lidi k lepším mezilidským vztahům i ke společnému majetku, proto je jistě dobré obnovu vnitrobloků podporovat“, poznamenává k podpoře vnitrobloků a jejich rekultivaci Alena Fiedlerová.

Ve vnitrobloku jsou vysázené rybízy, josty, aronie a kavkazské borůvky, rostou zde i lesní jahody a společenství vlastníků zde vytvořilo i pískoviště pro děti. Psům je vstup na dvůr zakázán, nicméně utrhnout si ovoce přímo z keřů se smí. Při rekultivaci Alena Fiedlerová se svými kolegy spolupracovala i s městskou částí, která jim poskytla finanční dotaci. Tu hodlají obyvatelé Hořanské v brzké době použít na závlahový systém a sudy na dešťovou vodu, ze které mohou přírodním způsobem kropit ovocné keře a rostliny. V průběhu června Alena Fiedlerová s kolegy zasadila i nový růžový kaštan. „Vnitroblok není volně přístupný veřejnosti, ale v rámci nabídky pomoci ostatním SVJ na Praze 3 máme v plánu se zapojit do komunitních akcí zaměřených na vše, co s vnitrobloky souvisí", shrnuje Fiedlerová.

 


Přemýšlíte o celkové nebo částečné proměně vašeho vnitrobloku? Přečtěte si informační balíček, který vás v 6 krocích provede celým postupem. Vedle základních praktických informací vám poskytne kontakty na odborníky, informace o dotačních příležitostech i odkazy na další informace.

Sdílet:

Vavřinec Novotný

03. 07. 2023

Login