Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Letní seriál o vnitroblocích na Trojce: Vnitroblok Soběslavská

Vkusně kultivovaný vnitroblok, který je veřejnosti přístupný již od roku 2007. Vnitroblok revitalizoval architekt Jan Černý, s ním na projektu spolupracovala i Eva Vízková. 

Vnitroblok nacházející se v ulici Soběslavská, nabízí veřejnosti možnost, schovat se v létě před horkým sluncem a nasát příjemnou atmosféru, která doplňuje velmi vkusně kultivovaná zeleň. Samotný vnitroblok je inspirovaný Zahradou Jiřího Trnky a klepadly na koberce. 

O revitalizaci a vzniku vnitrobloku říká jeden z autorů architekt Jan Černý: "Zadání jsme zpracovávali s kolegyní Evou Vízkovou. Osloveni jsme byli patrně na základě předchozí práce pro vnitroblok Radhošťská. Zadání nebylo formulované pevně. Vše se vyvíjelo při průbězných konzultacích s příslušnými zástupci městské části, kteří dle svých kompetencí řešili a koordinovali zájmy městské části. S Prahou 3 jsme spolupracovali ještě při projektu úpravy zahrady mateřské školy Vozová a předprostoru základní školy Pražačka. 

Na otázku, jak vnímá pohledem architekta současné úsilí nejednoho SVJ na Praze 3, kultivovat svůj vnitroblok, říká jasně: "Úsilí je pochopitelné, kdyby vše probíhalo hladce a správně, byli by lidé, kteří přímo v místě bydlí, nejkompetentnějšími zadavateli. Z praxe (nejen projekční), ale vím, že dojít ke společnému názoru je poměrně obtížné. Snadno převáží názor nejvýraznějších lidí a je jen otázkou, nakolik se kryje s názorem většiny. Za důležité považuji také, aby se plánování úprav zúčastnil současně odborník, tedy architekt, který by pak navrženou úpravu zpracoval". 

 

 


 JAK NA OBNOVU VAŠEHO VNITROBLOKU

Přemýšlíte o celkové nebo částečné proměně vašeho vnitrobloku? Přečtěte si informační balíček, který vás v 6 krocích provede celým postupem. Vedle základních praktických informací vám poskytne kontakty na odborníky, informace o dotačních příležitostech i odkazy na další informace.

Sdílet:

Vavřinec Novotný

31. 08. 2023

Login