Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Letní seriál o vnitroblocích na Trojce: proměna dvorku galerie Hunt Kastner

Sochař Dominik Lang pojal dvorek galerie jako umělecké dílo

Záhony vyrůstající z rozbourané betonové plochy, stůl podepřený kopcem suti, fialový míč zapomenutý v koruně stromu v zátiší fialových květin, kopec stavebního písku coby pískoviště, betonová cesta vinoucí se jako pěšina v krajině... V průběhu dvou měsíců proměnil Dominik Lang dvorek do prostředí, které stojí za to prozkoumat.

Revitalizovaný vnitroblok v sobě kloubí touhu po větší zeleni a k častějšímu pobývání na dvorku, estetické a konceptuální záměry umělce, provozní požadavky galerie i požadavky majitele domu. Nešlo tu vytvořit plně zelený vnitroblok. „Kdybychom tu stáli v čistě zelené ploše – což by bylo krásné – tak nám tady nebude tolik vadit ten beton, který tady zbyl. Z pohledu umělecké strategie jsou ale právě tyhle trhliny v betonu a tento otevřený proces změn ve vnitrobloku něco, co může člověka podnítit k dalším úvahám a imaginaci,“ uvažuje nahlas Dominik Lang.

Zeleň tu ovšem přibyla. Byly tu vysazeny tři stromy – hrušeň, lípa a svitel latnatý, dále se tu pnou popínavky po zdech, v plánu je i zapojení IBC kontejneru pro sběr dešťové vody a umístění kompostéru. Rostou tu mimo jiné levandule a růže, v pojetí dvorku bylo využito a nově „zarámováno“ i množství věcí a rostlin, které tu už byly. Třeba rododendron, který dostala galeristka Kacha Kastner během křtu knížky o zahradách, který se v Hunt Kastner konal. Právě i pro udržitelnost další péče o rostliny vybíral Dominik Lang nové rostliny společně s Kachou Kastner. Procesuální dílo se jmenuje „Pojďme ven, i když prší!“ I po skončení výstavy bude dál žít svým životem, rostliny budou růst, a právě Kastner bude ta, která tu bude pěstovat dál a bude dvorek nejvíc používat. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se s časem dvorek proměňuje dál.

Adresa vnitrobloku: Bořivojova 85, vnitroblok je přístupný veřejnosti během otevíracích hodin galerie (út-pá 13-18h, so 14-18h). Galerie Hunt Kastner v Bořivojově ulici je jednou ze stálic žižkovské výtvarné scény, kde funguje už desátým rokem, dříve sídlila v Holešovicích.

Dominik Lang je český sochař. Hra s prostorem, tematizace galerijního provozu a jeho zpochybňování jsou pro něj typické. Je laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého.

 

 


 JAK NA OBNOVU VAŠEHO VNITROBLOKU

Přemýšlíte o celkové nebo částečné proměně vašeho vnitrobloku? Přečtěte si informační balíček, který vás v 6 krocích provede celým postupem. Vedle základních praktických informací vám poskytne kontakty na odborníky, informace o dotačních příležitostech i odkazy na další informace.

 

Sdílet:

Vendula Guhová

08. 08. 2023

Login