Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeskočit na hlavní obsah
  • Praha 3
  • Čistá trojka
  • Mobilní rozhlas
  • Antigraffity program
  • Trhy na Jiřáku
  • Pravidla podporovaného bydlení

Jak uspořádat akci pod otevřeným nebem? Odpoví příručka ZÁBORY BEZ ZÁBRAN 

Právě máte příležitost si pročíst příručku, která vás provede procesem žádání o zábor lidskou řečí a dá vám doplňující tipy, které se vám mohou po cestě hodit.

Jak zažádat o zábor? Jak dlouho to bude trvat? Kolik za to přibližně zaplatím? Na koho se mám s žádostí obrátit? Jak si vytvořím přílohy k žádostem? Jaké prostranství se pro moji akci hodí? Kde mohu hledat zdroje financí? Na co si mám dát pozor? Jak na busking?

 

Záměrem příručky je podpořit oživení veřejného prostoru a dodat impuls energii zdola pro kulturní i sousedské akce. To si zaslouží na Praze 3 i ne tolik využívaná místa, jako je třeba parčík u zastávky Chmelnice na Jarově (a spoustu dalších). Tam by se taková sousedská snídaně vyjímala krásně.

 

Na příručce jsem pracovala půl roku. Problematika záborů je opravdu komplexní záležitost. Z jakého konce ji tedy uchopit? Na začátku jsem měla dojem, že snad skoro neexistuje člověk, který by celé problematice záborů rozuměl jako celku a dokázal by mi vysvětlit rozdíly v různých případech žádání o zábor. Každý rozumí především svému výseku problematiky nebo případům, se kterými se setkal.

 

Počáteční vodítko pro hrubé zorientování se v problematice mi poskytl manuál Jak na kulturní a komunitní akce ve veřejném prostoru? hlavního města Prahy. Příručka Zábory bez zábran měla ovšem za cíl uživatele navést konkrétněji, co se týče postupů žádání o zábor na Praze 3. Následovalo množství dalších rešerší: zjišťování pravidel, jaké jsou postupy pro který typ pozemku, zjišťování speciálních případů. Dále obvolávání desítek úředníků, vícečetné schůzky s dotčenými odbory, konzultace formulací a zapracovávání zpětných vazeb. A také třešničky na dortu jako vytipovávání vhodných míst ve veřejném prostoru pro pořádání akcí nebo míst pro busking.

 

zabory_holky

 

Velký oříšek spočíval potom v tom, jak informace podat tak, aby pořád ještě byly věcně správně, ale byly podané srozumitelným jazykem pro ty, kteří o tématu nikdy neslyšeli. Byla jsem proto ráda za získávání i uživatelského pohledu na věc (díky zpětné vazbě od Nerudný Fest, Zažít město jinak nebo příspěvkovky Za Trojku) a za proces zjednodušování formulací společně s kolegy. Další, příjemnou, vrstvou projektu bylo ještě lazení grafické koncepce příručky a vybírání těch správných fotek tak, aby měly energii, byly převážně z Prahy 3, ale přitom nebyly zavádějící.

 

Koneckonců, pár měsíců po dopsání Záborů bez zábran mi přišla příručka vhod, když jsem pořádala akci v zeleni spravované hlavním městem Praha. Musím říct, že funguje!

 

Teď je tady příručka Zábory bez zábran - jak uspořádat akci pod otevřeným nebem pro vás.

Zabory_š

 

 

zabory proces2

 

Pokud jste v příručce objevili nějakou chybu, nebo vám pomohla, budu ráda, když mi napíšete na komunitni.koordinatorka@praha3.cz.

 

Sdílet:

Vendula Guhová, foto: Barbora Doleželová, Zažít město jinak

31. 01. 2023

Login